Brieven april en mei

 

  • Colombia: milieuactivisten in gevaar!                                                          

colombia aprilDe afgelopen weken ontvingen milieu- en mensenrechtenactivisten in de Colombiaanse regio Magdalena Medio een reeks doodsbedreigingen. Op 9 februari werd er door onbekenden ingebroken in het huis van milieuactivist Yuvelis Morales. Zij was een dag eerder met de dood bedreigd en moest Colombia verlaten. Op 7 februari werden in een pamflet doodsbedreigingen geuit tegen verschillende mensenrechtenactivisten uit de Magdalena Medio-regio. Het pamflet werd verspreid door een gewapende groepering die zichzelf Autodefensas Unidas de Colombia noemt. In het pamflet werden de activisten ertoe opgeroepen het gebied te verlaten, anders zouden zij de gevolgen ervan ondervinden   U kunt de brief sturen naar de Minister van Binnenlandse zaken van Colombia.Voorbeeld van de brief vind u hier.

  • Sudan: tieners gruwelijk gemarteld!                                    

sudan aprilMohammed Adam (17) en Mohammed al-Fatih (18) uit Sudan werden op 14 januari 2022 met geweld opgepakt toen zij een ziekenhuis verlieten. Adam werd een dag eerder in zijn been geschoten tijdens protesten tegen de militaire regering. De tieners zijn tijdens hun verhoor gruwelijk gemarteld.Adam krijgt geen medische zorg voor zijn verwondingen. Een vriend van Adam, die ook was opgepakt, vertelde dat agenten Adam op zijn gewonde been sloegen. Ook Adams moeder zag gruwelijke tekenen van marteling. Toen ze hem bezocht zag ze dat er twee spijkers in zijn benen waren geslagen en dat hij niet kon lopen.  De tieneractivisten zijn zeer waarschijnlijk opgepakt vanwege de dood van een politieman tijdens de protesten. Maar hiervoor is geen bewijs naar buiten gebracht en ze zijn niet aangeklaagd. U kunt de brief sturen naar de procureur generaal van de republiek van SudanVoorbeeld van de brief vind u hier 

 

 Groet

Marfa Rabkova uit Belarus wordt aangeklaagd wegens ‘het voorbereiden van rellen’. Dat is een valse aanklacht. Ze werd gearresteerd op 17 september 2020 vanwege haar werk voor Viasna, een bekende mensenrechtenorganisatie in Belarus. Ze kan 3 jaar gevangenisstraf krijgen. Stuur een kaart zodat Marfa weet, dat je haar steunt. Lees hier over hoe je de kaart kan schrijven en versturen. 

 

 Goed nieuws  

  • Guatemala Bernardo Caal Xol is vrij!        

Bernardo aprilNa 4 jaar onterechte gevangenschap is op 24 maart Bernardo Caal Xol vrijgelaten uit de gevangenis van de Guatemalteekse stad Cobán. Amnesty International is blij met zijn vrijlating, maar vindt dat hij nooit veroordeeld had mogen worden. Bernardo Caal Xol zat vast omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Bernardo Caal Xol werd in 2018 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar en 4 maanden. Zijn advocaat liet weten dat hij vervroegd is vrijgelaten vanwege goed gedrag. Het is geweldig nieuws dat hij nu herenigd wordt met de mensen om wie hij geeft. Maar zijn veroordeling blijft staan, terwijl hij niets verkeerd heeft gedaan. De autoriteiten blijven zijn werk voor de mensenrechten en het milieu dus als een misdrijf zien.

 

Bernardo en de Q’eqchi’ begonnen met protesteren toen een bedrijf met een vergunning van de regering de Cahabón-rivier van de Q’eqchi’ afdamde om er twee waterkrachtcentrales te bouwen. De rivier is een van de langste in Guatemala en is heilig voor de Q’eqchi’. De bouw van de krachtcentrales had hun bossen al weggevaagd en nu verloren ze ook nog het kostbare water dat ze nodig hadden om te overleven. Bernardo eiste dat de krachtcentrales worden gesloten. Hij zei dat de autoriteiten de Q’eqchi’ niet bij de plannen voor de krachtcentrales hadden betrokken terwijl dat wel een vereiste is volgens het internationaal recht.

 

Write for Rights-actie         

Amnesty onderzocht de zaak van Bernardo Caal Xol en concludeerde dat er geen bewijs was voor de aanklachten. Daarom besloot Amnesty in actie te komen voor zijn vrijlating. In december 2021 maakte Bernardo deel uit van de wereldwijde schrijfactie Write for Rights. Over de hele wereld schreven honderdduizenden mensen brieven aan de autoriteiten van Guatemala om aan te dringen op zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

 

 

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 27 mei 2022.