• Educatie BO, VO en MBO

 

Infomarkt3 Wilt u ook een Amnesty gastdocent en/of gespreksleider voor een dialoog op uw school?


Neem contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   

 
 
 
  • Mensenrechtenlessen

Mensenrechtenlessen op scholen zijn volgens Amnesty een belangrijk wapen tegen schendingen van mensenrechten. Het is belangrijk dat jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd zijn gemaakt, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten voor henzelf belangrijk zijn. De gastdocenten van Amnesty verzorgen de mensenrechtenlessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Amnesty Schagen-Hollands Kroon heeft twee gastdocenten beschikbaar voor onze regio.

2019/2020

In de eerste helft van het schooljaarzijn er gastlessen gegeven in 3 klassen van het basisonderwijs en in 3 klassen van het voortgezet onderwijs. Omdat dit jaar het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat, waren de lessen gericht op Kinderrechten: welke rechten hebben kinderen eigenlijk? Hoe zit het met het recht op spelen, veiligheid, onderwijs, een eigen mening, een eigen geloof in de wereld én in Nederland? 

kinderrechten logo 550 resized

Wat kunnen wij doen op dit gebied? Eén van de basisscholen runt zelf een wereldwinkel: eerlijke handel leidt tot minder armoede, minder kinderarbeid en meer ontwikkelingskansen voor kinderen. Deze school heeft daardoor dan ook rechtstreeks te maken met de rechten van kinderen en hun ouders.

Tijdens de mensenrechtenlessen is er door de leerlingen geschreven voor Write for Rights. Ze hebben in totaal 100 kaarten en brieven geschreven voor jongeren die in moeilijke situaties verkeren.

Eén van de leerlingen is ook maatschappelijke stagiaire en zij heeft een verslag gemaakt van de les.

Het verslag leest u hier

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 2 juli 2022.