• Educatie BO, VO en MBO

 

Infomarkt3 Wilt u ook een Amnesty gastdocent en/of gespreksleider voor een dialoog op uw school?


Neem contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   

 

 

 

  • Mensenrechtenlessen

Mensenrechtenlessen op scholen zijn volgens Amnesty een belangrijk wapen tegen schendingen van mensenrechten. Het is belangrijk dat jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd zijn gemaakt, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten voor henzelf belangrijk zijn. De gastdocenten van Amnesty verzorgen de mensenrechtenlessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Amnesty Schagen-Hollands Kroon heeft twee gastdocenten beschikbaar voor onze regio.

 

2019/2020

In de eerste helft van het schooljaarzijn er gastlessen gegeven in 3 klassen van het basisonderwijs en in 3 klassen van het voortgezet onderwijs. Omdat dit jaar het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat, waren de lessen gericht op Kinderrechten: welke rechten hebben kinderen eigenlijk? Hoe zit het met het recht op spelen, veiligheid, onderwijs, een eigen mening, een eigen geloof in de wereld én in Nederland? 

kinderrechten logo 550 resized

 

Wat kunnen wij doen op dit gebied? Eén van de basisscholen runt zelf een wereldwinkel: eerlijke handel leidt tot minder armoede, minder kinderarbeid en meer ontwikkelingskansen voor kinderen. Deze school heeft daardoor dan ook rechtstreeks te maken met de rechten van kinderen en hun ouders.

 

Tijdens de mensenrechtenlessen is er door de leerlingen geschreven voor Write for Rights. Ze hebben in totaal 100 kaarten en brieven geschreven voor jongeren die in moeilijke situaties verkeren.

Eén van de leerlingen is ook maatschappelijke stagiaire en zij heeft een verslag gemaakt van de les.

Het verslag leest u hier

  • Dialoog

Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. We mogen de godsdienst belijden die we zelf willen. En iedereen heeft recht op privacy. In Nederland hebben we onze zaken goed op orde. Mensenrechtenschendingen gebeuren vooral ver weg. Althans, zo lijkt het, want bij nadere beschouwing blijken mensenrechten ook dichtbij en in onze eigen regio onder druk te staan. De komende tijd willen we in het land in gesprek gaan over mensenrechten.Amnesty heeft een speciaal opgeleide procesbegeleider voor de mensenrechtendialoog, die u kunt vragen om de dialoog te begeleiden. Aan deze beleiding zijn geen kosten verbonden. Ook kunt u zelf een pakket bestellen via de landelijke website om een eigen dialoog te begeleiden. 

 

Dialoog

 
Ga met elkaar het gesprek aan

Wat vinden Nederlanders eigenlijk van mensenrechten? Niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land. Hoe belangrijk vind jij jouw privacy? En realiseer je je dat je zelf ook soms discrimineert?Om hier samen achter te komen is Amnesty de Mensenrechtendialoog gestart. Aan de hand van een prikkelende vraag gaan deelnemers op zoek naar het belang van de mensenrechten als het gaat om privacy en veiligheid, migranten en vluchtelingen en racisme en discriminatie.

 

Doe mee! 

Amnesty nodigt mensen in Nederland uit om zelf een mensenrechtendialoog te organiseren. Jij regelt de locatie en de deelnemers, wij zorgen voor de materialen en een gespreksleider.

Zo zorgen we er samen voor dat we de discussie over mensenrechten in Nederland op gang houden.

Aan de hand van een prikkelende vraag onderzoek je met vrienden, bekenden of collega’s verschillende meningen over mensenrechten in Nederland. Dat kan al met een groepje van vijf mensen zijn, maar je kunt het ook grootser aanpakken. Amnesty zorgt voor een gespreksleider, jij voor een locatie en de mensen. De gespreksleider komt gratis langs. Wij nemen contact met je op over de datum. Vraag een gespreksleider altijd minstens een maand voor je dialoog aan. Met elkaar in dialoog gaan is makkelijk, leuk en levert frisse, nieuwe inzichten op over dagelijkse, actuele onderwerpen. Doe de dialoog en ontdek hoe belangrijk mensenrechten zijn, ook voor jou.

De onderwerpen zijn:

Veiligheid en mensenrechten : Is de samenleving veiliger door vergaande maatregelen tegen terrorisme? Mag de overheid het recht op privacy van burgers inperken

Discriminatie en Racisme : Discrimineren we allemaal? Is een wereld zonder racisme mogelijk?

Vluchtelingen en migranten : Is het onze plicht om vluchtelingen op te vangen in Nederland? Zijn migranten een bedreiging voor de Nederlandse cultuur?

Voor meer informatie kijk op de landelijke site of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

  • Maatschappelijke stages

Georgiëvs2 2019

Annesty Schagen - Hollands Kroon heeft de afgelopen jaren, en nog steeds, vele maatschappelijke stagiaires gehad en begeleid. Deze enthousiaste leerlingen leren zo meer over het vrijwilligerswerk van Amnesty.

Voor meer informatie klik hier

 

  

 2018 / 2019

dialoog 2019 3

In het schooljaar 2018 / 2019 waren 8 stagiaires actief. Zij hebben meegedaan aan veel activiteiten. In februari hebben ze, onder leiding van Marion Riteco, een dialoog gehouden over discriminatie. Door de dialoog worden de stagiaires en andere deelnemers zich bewust van hoe ze zelf omgaan met het onderwerp discriminatie. Inspirerend en soms confronterend. Op 8 maart waren de vrouwelijke stagiaires aanwezig bij de viering van Internationale Vrouwendag en hebben ze handtekeningen opgehaald voor de Saudische vrouwen die zich hadden verzet tegen het rijverbod en nog steeds gevangen zijn. Een aantal stagiaires heeft, samen met een volwassene, gecollecteerd.  

                                                                                                                                                                                                                                          

2019 / 2020

In september hebben zich 5 stagiaires aangemeld tijdens de 18e maatschappelijke stagemarkt op het Regius. Zij hebben inmiddels meegedaan aan Write for Rights en zijn naar de film Anna's War geweest.

 

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 10 mei 2020.