Brieven juni en juli

  • Angola: Bescherm de bedreigde activisten 

angola juniPascoal Baptistiny leidt de organisatie MBAKITA die opkomt voor de rechten van de inheemse San bevolking in het zuiden van Angola. Op 17 april braken mannen met wapens in de nacht zijn huis binnen. Ze boeiden de bewakers en namen computers, geheugenkaarten en telefoons mee. Baptistiny en andere MBAKITA activisten worden al sinds 2018 aangevallen en met de dood bedreigd. Er zijn ook activisten verdwenen en mogelijk vermoord vanwege hun werk voor MBAKITA. De recente dreigementen houden mogelijk verband met een publicatie van Amnesty International op 15 april. Daarin staat dat de politie tijdens een preventiecampagne om het coronavirus terug te dringen 9 MBAKITA leden mishandelde en onterecht vasthield. In april stopten 17 werknemers met hun werk uit angst voor hun veiligheid. Voorbeeld van de brief die we sturen naar de minister van justitie en mensenrechten van Angola hier.

  • Vietnam:  Boekenbezorger gemarteld vanwege 'verboden' boeken 

vietnam juniOp 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op. Tuat bezorgt boeken van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder. Sinds de opening van de Liberal Publishing House in februari 2019 doen de autoriteiten er alles aan om de uitgeverij te dwarsbomen. Honderden mensen die een boek van de uitgever kochten of voor de uitgever werkten, zijn lastig gevallen en geïntimideerd. Zo werden huizen onderzocht en boeken inbeslag genomen. Ook moest een aantal mensen op het politiebureau verklaren dat ze geen boeken meer van de uitgever zullen kopen. Voorbeeld van de brief die we sturen naar de minister president van Vietnam leest u hier.

 

  •  Groet voor Oigoerse academicus

 

De groet is voor de Oeigoerse academicus Ilham Tohti. Hij kreeg op 23 september 2014 levenslang wegens 'separatisme', terwijl hij juist Han-Chinezen en Oeigoeren met elkaar in gesprek wilde brengen. Ilham Tohti kwam op voor de rechten van de Oeigoeren, een voornamelijk islamitische etnische minderheid in China. Hij stelde tal van misstanden aan de kaak. Oeigoeren worden willekeurig en in eenzame opsluiting vastgezet, en ze worden ernstig gehinderd bij het belijden van hun islamitische geloof. Voorbeeld van de groet die u kunt sturen naar Ilham Tohti leest u hier.

 

  • Goed nieuws

  • Myanmar: Vrijlating van demonstranten die opkwamen voor een kindsoldaat

In Myanmar zijn Nay Zar Tun, Khin Cho Naing en Myint Zaw vervroegd vrijgelaten. Ze waren opgepakt nadat ze vreedzaam protesteerden tegen de gevangenisstraf van de broer van Nay Zar Tun, Aung Ko Htwe. Aung Ko Htwe was dertien jaar toen het leger van Myanmar hem ontvoerde en tot kindsoldaat maakte. Hij vertelde hierover tijdens een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij met dat interview de staat in gevaar had gebracht. Hij werd in januari 2018 aangeklaagd en kreeg in maart 2019 een celstraf van twee jaar opgelegd. Meteen nadat de rechter besloot Aung Ko Htwe te vervolgen, demonstreerden zo’n vijftien mensen, onder wie Nay Zar Tun, Khin Cho Naing en Myint Zaw, vreedzaam voor de rechtbank. Ruim een jaar later werden de drie gearresteerd en eind december 2019 werden ze veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege ‘opruiing’. Daarbovenop kregen ze zes maanden cel vanwege ‘opzettelijke provocatie met de bedoeling een rel te veroorzaken’. Khin Cho Naing en Myint Zaw kregen ook nog zes maanden gevangenisstraf vanwege ‘het vernietigen van het wapen van Myanmar of een deel daarvan’. Nay Zar Tun werd op 9 april vrijgelaten nadat ze strafvermindering kreeg voor goed gedrag in de gevangenis, een gangbare praktijk in Myanmar. Myint Zaw en Khin Cho Naing kwamen respectievelijk op 17 april op 4 mei vrij. Zij profiteerden van de presidentiële amnestie ter gelegenheid van het Myanmarese nieuwjaar op 17 april.

Zoeken

  • Laatste wijziging: 4 augustus 2020.