Brieven mei

  • Rusland: activist vervolgd om tekening vrouwelijk lichaam 

rusland meiDe Russische kunstenares en activiste Yulia Tsvetkova wordt beschuldigd van het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Tsvetkova, die zich inzet voor vrouwenrechten en LHBTI’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van het naakte vrouwelijk lichaam. Indien schuldig bevonden, kan ze tot 6 jaar gevangenisstraf krijgen. Absurd! In afwachting van haar proces zat Tsvetkova sinds november 2019 in huisarrest. Ze mocht zelfs niet voor een behandeling naar de tandarts. De rechter trok haar huisarrest op 16 maart in maar ze mag haar woonplaats niet verlaten. Er loopt nog een tweede aanklacht tegen haar vanwege een tekening van twee gezinnen: één met twee moeders en één met twee vaders. Die plaatste ze online met de titel ‘Het gezin is waar liefde is’. Steun LHBTI+-gezinnen’. Volgens de autoriteiten overtrad ze hiermee de wet tegen ‘homopropaganda’. Voorbeeld van de brief die we sturen naar de openbaar aanklager van de Russische federatie leest u hier.

  • Egypte:  Risico op corona groot voor mensenrechtenverdediger Ibrahim Ezz El Din. 

egypte mei

Hij zit vast vanwege zijn werk voor de Egyptische Commissie voor Rechten en  Vrijheden. Hij heeft last van allergieën en ademhalingsproblemen. Zijn  gezondheid is in gevaar nu het coronavirus zich snel verspreidt in de overvolle  en onhygiënische Tora-gevangenis.  Op 11 juni 2019 werd Ibrahim Ezz El-Din op  straat in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt door veiligheidstroepen in  burgerkleding. Hij was 167 dagen spoorloos. De autoriteiten ontkenden dat ze  hem vasthielden. Ezz El-Din zegt dat hij in die tijd is gemarteld om hem te  dwingen informatie te geven over de organisatie waarvoor hij werkt, de  Egyptische Commissie voor Rechten en Vrijheden (ECRF). De martelingen en  het gebrek aan medische zorg zijn zeer waarschijnlijk de oorzaak voor de twee zelfmoordpogingen begin dit jaar. Ezz el-Din is de vijfde persoon die sinds 2016 is gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de ECRF. Hij onderzocht of mensen in Egypte toegang hebben tot veilige en betaalbare woningen. De officier van justitie ondervroeg Ezz El-Din naar aanleiding van beschuldigingen van het ‘helpen van een terroristische groepering’. Voorbeeld van de brief die we sturen naar de openbaar aanklager van de Arabische republiek Egypte leest u hier.

  • Voorlopig goed nieuws

  • Polen: Pools parlement houdt twee wetten tegen

Pools parlement houdt wetten tegen die abortus en seksuele voorlichting verder inperken

Het Poolse parlement heeft twee wetten tegengehouden die abortus nog moeilijker zouden maken en seksuele voorlichting op scholen strafbaar zou stellen. De wetsvoorstellen worden nu doorgestuurd naar subcommissies die zich er verder over zullen buigen. Door beide wetten juist tijdens de coronacrisis te behandelen, was het voor tegenstanders onmogelijk massaal de straat op te gaan om ertegen te protesteren. Daarom plaatsten duizenden activisten op sociale media selfies met de tekst #ProtestAtHome.‘Hoewel het beschamend is dat de parlementariërs deze twee wetsvoorstellen niet ondubbelzinnig hebben afgewezen, laat de uitslag van vandaag zien dat zelfs tijdens een coronacrisis protesteren een krachtig middel is,’ zegt Draginja Nadazdin, directeur van Amnesty Polen.

Zoeken

  • Laatste wijziging: 10 mei 2020.