Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

Wat doet Amnesty Schagen-Hollands Kroon

Hieronder ziet u een aantal van onze terugkerende activiteiten.

 • Voorlichting over mensenrechten en acties in de vorm van petitielijsten en actiekaarten via stands op diverse locaties.
 • Maandelijkse schrijfacties (lees meer)
 • Schrijfactie Write for Rights op en rond 10 december (Dag van de Rechten van de Mens) op verschillende locaties (lees meer)
 • Jaarlijkse collecte (lees meer)
 • Kransen maken en kranslegging bij monument '40-'45 op 4 mei.
 • Mensenrechten educatie (zie educatie
 • Mensenrechtendialoog (lees meer)
 • Maatschappelijke stages (zie educatie)
 • Filmavonden in samenwerking met Scagon de Luxe.
 • Internationale Vrouwendag(8 maart).
 • Verkoop van Amnesty-artikelen.

De werkgroep vergadert 1 x per maand (uitgezonderd de maanden juli en augustus). De vergaderingen duren 2 uren. 

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

write for rights met brieven

Maandelijkse schrijfacties 'Write for Rights'

Schrijf een brief, verander een leven!
Wil je een bijdrage leveren aan de activiteiten van Amnesty International vanuit jouw eigen huis, op tijdstippen die jou het beste uitkomen? 

Waarom zijn schrijfabonnees zo belangrijk? 

Het schrijven van brieven aan autoriteiten en hoge functionarissen in landen waar mensenrechten worden geschonden is een belangrijke activiteit. Aandacht betekent dat iets of iemand niet verborgen of vergeten kan worden. 

Wat doe je als schrijfabonnee?
Je krijgt 10x per jaar per mail twee voorbeeldbrieven. De brieven zijn voor autoriteiten en overheidsinstanties. Deze voorbeeldbrieven kan je overschrijven of uitprinten.
Ook krijg je een adres van een gewetensgevangene of mensenrechtenorganisatie om een groetenkaart te sturen. In de mail vindt je ook informatie over resultaten van schrijfacties. 

Wil je schrijfabonnee worden, of meer informatie, stuur een mail naar Corrie Tops Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brieven schrijfactie september en oktober
In september en oktober schrijven we voor de Indiase studentenactivist Umar Khalid die al meer dan 3 jaar vastzit zonder rechtszaak en de Venezolaan Guillermo Zárraga die in de gevangenis verblijft en ernstige gezondheidsklachten heeft. De groet is voor de Marokkaanse kritische onderzoeksjournalist Omar Radi. De brieven en de groet voor september en oktober lees je hier.  

Georgiëvs2 2019
____________________________________________________________________________________________________________________

Wereldwijde schrijfactie Write for Rights

Op 10 december is de dag van de rechten van de mens. Op en rond die datum wordt wereldwijd geschreven en Nederland doet mee sinds 2013. Amnesty Schagen-Hollands Kroon schrijft diverse locaties brieven. Vaste locaties zijn de bibliotheken in Schagen, Tuitjenhorn en Den Helder en de KPN kerken in Hippolytushoef en Winkel. Ook thuis en online kan geschreven worden. 

Write for Rights 2022 was een succes! WFR 2021 2 ab

Dank aan alle schrijvers die meegeschreven hebben om van Write for Rights 2022 een succes te maken!

In totaal zijn er 922 brieven en kaarten geschreven en ingeleverd. Bij de locaties van de KopGroep Bibliotheken in Den Helder, Schagen en Tuitjenhorn en in de OldSkoel in Burgerbrug en de Lucaskerk in Winkel. 

Daar bovenop nog de mensen die zelf hun brieven en kaarten hebben gepost! 

Alle gulle gevers die een bijdrage voor de portokosten hebben gegeven: DANK.  

Geintereesserd in goed nieuws? Je leest het hier

 

Mensenrechtendialoog

Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. We mogen de godsdienst belijden die we zelf willen. En iedereen heeft recht op privacy. In Nederland hebben we onze zaken goed op orde. Mensenrechtenschendingen gebeuren vooral ver weg. Althans, zo lijkt het, want bij nadere beschouwing blijken mensenrechten ook dichtbij en in onze eigen regio onder druk te staan. De komende tijd willen we in het land in gesprek gaan over mensenrechten.Amnesty heeft een speciaal opgeleide procesbegeleider voor de mensenrechtendialoog, die je kan vragen om de dialoog te begeleiden. Aan deze beleiding zijn geen kosten verbonden. Ook kan je zelf een pakket bestellen via de landelijke website om een eigen dialoog te begeleiden.  

Dialoog

 

 
Ga met elkaar het gesprek aan

Wat vinden Nederlanders eigenlijk van mensenrechten? Niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land. Hoe belangrijk vind jij jouw privacy? En realiseer je je dat je zelf ook soms discrimineert? Om hier samen achter te komen is Amnesty de mensenrechtendialoog gestart. Lees hier meer over de Mensenrechtendialoog of neem contact op met de werkgroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Collecte 

Met de slogan Geef om vrijheid maakt Amnesty International duidelijk dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om aan de naleving van de mensenrechten te werken. Amnesty International is een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie.

 
Waarom collecteren?
Amnesty International doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen, brengt rapporten uit, voert actie, praat met politici en beleidsmakers, steunt mensenrechtenactivisten en creëert bewustzijn in eigen land over onderwerpen die iedereen aangaan. Amnesty doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.   
 
Oprengst collecte  2023

Dit jaar hebben we opnieuw een prachtige opbrengst gehaald met de collectes in de gemeente Schagen en Hollands Kroon: € 9599,64 met 88 collectanten! € 33,00 meer met 3 collectanten minder dan in 2022. Alle collectanten, collecte wijkhoofden en collecte coördinator bedankt.
Wij zijn op zoek naar een collecte wijkhoofd voor Middenmeer of Wieringermeer. Lees meer 

collecte banner in weiland

Jarig of een ander feestje?
Geen idee wat je nu weer moet vragen voor je verjaardag? En waar je de vazen vandaan moet halen om al die bloemen in te zetten? Er is een heel goed alternatief, waarmee je het jezelf en je gasten makkelijk maakt én waarmee je het belangrijke werk van Amnesty International steunt. Via de website van Amnesty kan je online een inzamelactie aanmaken. Hoe dat werkt lees je op de pagina Feest? Start je eigen inzamelactie Of vraag een donatie voor Amnesty in plaats van een cadeau. Amnesty Schagen-Hollands Kroon zorgt voor een collectebus. Dit kan het hele jaar door, dus niet alleen tijdens de jaarlijkse collecteweek. Goed idee? Doen!

P2230020