Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

Wat doet Amnesty Schagen-Hollands Kroon?

  • We geven voorlichting over mensenrechten en organiseren acties in de vorm van petitielijsten en actiekaarten via activiteiten op diverse locaties
  • We organiseren maandelijkse schrijfacties (lees meer) waaronder de schrijfactie Write for Rights op en rond 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens) op verschillende locaties (lees meer)
  • We organiseren ozne jaarlijkse collecte (lees meer)
  • We maken kransen en verzorgen de kranslegging bij het monument '40-'45 op 4 mei
  • We geven gastlessen op Basisscholen en het Voortgezet onderwijs (lees meer) 
  • We organiseren Mensenrechtendialogen (lees meer)
  • We verzorgen maatschappelijke stages op scholen in een groepsgrootte van 4-12 mensen (lees meer)
  • We organiseren filmavonden
  • We organiseren een Internationale Vrouwendag (8 maart)
  • We verkopen Amnesty-artikelen (webshop)

Wil je meer informatie over wat we doen of heb je een vraag? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Schrijf een brief,verander een leven !

Flyer_schrijven_2024_-_kopie.jpgWil jij graag een bijdrage leveren aan de activiteiten van Amnesty International vanuit jouw eigen huis, op tijdstippen die je het beste uitkomen? Meld je dan nu aan als schrijfabonnee.

Waarom zijn schrijfabonnees zo belangrijk?
Een kernactiviteit van Amnesty is het schrijven van brieven aan autoriteiten en hoge functionarissen in die landen waar de mensenrechten geweld aan wordt gedaan. Een belangrijke activiteit. Immers, zolang een autoriteit brieven ontvangt over situaties van individuen of algemene misstanden, wordt er aandacht gevraagd. En aandacht betekent dat iets of iemand niet verborgen of vergeten kan worden. Aandacht is iets waaruit individuele gevangenen hoop kunnen putten. Kortom, jouw aandacht in de vorm van brieven is belangrijk!

Hoe word je schrijfabonnee?
Jij kunt ons helpen door schrijfabonnee te worden van Amnesty Schagen-Hollands Kroon. Je krijgt 10 keer per jaar een tweetal voorbeeldbrieven. Toegevoegd wordt informatie over de resultaten van de schrijfacties. Daarnaast krijgt je ook een adres van een gevangene, zijn of haar familie of een mensenrechtenorganisatie om een groet te kunnen sturen ter bemoediging.De brieven en groeten ontvang je per e-mail. De brieven kan je naar eigen keuze overschrijven of uitprinten en versturen.

Meer informatie?
Wil je schrijfabonnee worden, of meer informatie over de schrijfabonnementen ontvangen? Neem dan contact op met: Corrie Tops via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Brieven februari en maart.
Het schrijven van brieven aan autoriteiten en hoge functionarissen in landen waar mensenrechten worden geschonden, is een belangrijke activiteit. In februari en maart schrijven we voor Abdullah al-Derazi en Jalal Labbad die elk moment kunnen worden geëxecuteerd in Saudi-Arabië en Nguyen Thuy Hanh, een activist uit Vietnam, die onterecht gevangen is genomen. De groet is voor De Bahreins-Deense activist Abduhadi al-Khawaja, die voor zijn deelname aan protesten tegen de overheid, levenslange gevangenisstraf kreeg. De brieven en de groet voor februari en maart lees je hier.  

Georgiëvs2 2019
____________________________________________________________________________________________________________________

Wereldwijde schrijfactie Write for Rights

Op 10 december is de dag van de rechten van de mens. Op en rond die datum wordt wereldwijd geschreven en Nederland doet mee sinds 2013. Amnesty Schagen-Hollands Kroon schrijft op diverse locaties brieven. Vaste locaties zijn de bibliotheken in Schagen, Tuitjenhorn en Den Helder en de PKN kerken in Hippolytushoef en Winkel. Ook thuis en online kan geschreven worden. 

Write for Rights 2023 was een succes! 

Dank aan alle schrijvers die meegeschreven hebben om van Write for Rights 2023 een succes te maken!

In totaal zijn er 929 brieven en kaarten geschreven en ingeleverd bij de locaties van de KopGroep Bibliotheken in Den Helder, Schagen en Tuitjenhorn, in de OldSkoel in Burgerbrug, de Lucaskerk in Winkel en de Hippolytuskerk in Hippolytushoef.

Daar bovenop nog de mensen die zelf hun brieven en kaarten hebben gepost! 

Alle gulle gevers die een bijdrage voor de portokosten hebben gegeven: DANK.  

Geintereesserd in goed nieuws? Je leest het hier

WFR 2023Ook burgemeester Marjan van Kampen schreef mee ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Mensenrechtendialoog

Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. We mogen de godsdienst belijden die we zelf willen. En iedereen heeft recht op privacy. In Nederland hebben we onze zaken goed op orde. Mensenrechtenschendingen gebeuren vooral ver weg. Althans, zo lijkt het, want bij nadere beschouwing blijken mensenrechten ook dichtbij en in onze eigen regio onder druk te staan.
Wij willen we in gesprek gaan over mensenrechten. Amnesty zorgt voor de begeleiding.
 Aan deze beleiding zijn geen kosten verbonden.  

Dialoog

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Collecte 

Met de slogan Geef om vrijheid maakt Amnesty International duidelijk dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om aan de naleving van de mensenrechten te werken. Amnesty International is een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie.

 
Waarom collecteren?
Amnesty International doet onderzoek naar mensenrechtenschendingen, brengt rapporten uit, voert actie, praat met politici en beleidsmakers, steunt mensenrechtenactivisten en creëert bewustzijn in eigen land over onderwerpen die iedereen aangaan. Amnesty doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.   
 
Oprengst collecte  2023

Dit jaar hebben we opnieuw een prachtige opbrengst gehaald met de collectes in de gemeente Schagen en Hollands Kroon: € 9599,64 met 88 collectanten! € 33,00 meer met 3 collectanten minder dan in 2022. Alle collectanten, collecte wijkhoofden en collecte coördinator bedankt.

collecte banner in weiland

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jarig of een ander feestje?
Geen idee wat je nu weer moet vragen voor je verjaardag? En waar je de vazen vandaan moet halen om al die bloemen in te zetten? Er is een heel goed alternatief, waarmee je het jezelf en je gasten makkelijk maakt én waarmee je het belangrijke werk van Amnesty International steunt. Via de website van Amnesty kan je online een inzamelactie aanmaken. Hoe dat werkt lees je op de pagina Feest? Start je eigen inzamelactie Of vraag een donatie voor Amnesty in plaats van een cadeau. Amnesty Schagen-Hollands Kroon zorgt voor een giftenbus. Dit kan het hele jaar door. Goed idee? Doen!

P2230020