• Educatie BO, VO en MBO

 

Infomarkt3 Wil je ook een Amnesty gastdocent en/of gespreksleider voor een dialoog op jouw school?


Neem contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   

 

 

 

  • Mensenrechtenlessen

Mensenrechtenlessen op scholen zijn volgens Amnesty een belangrijk wapen tegen schendingen van mensenrechten. Het is belangrijk dat jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd zijn gemaakt, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten voor henzelf belangrijk zijn. De gastdocenten van Amnesty verzorgen de mensenrechtenlessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Amnesty Schagen-Hollands Kroon heeft twee gastdocenten beschikbaar voor onze regio.

 

2019/2020

In de eerste helft van het schooljaarzijn er gastlessen gegeven in 3 klassen van het basisonderwijs en in 3 klassen van het voortgezet onderwijs. Omdat dit jaar het Kinderrechtenverdrag 30 jaar bestaat, waren de lessen gericht op Kinderrechten: welke rechten hebben kinderen eigenlijk? Hoe zit het met het recht op spelen, veiligheid, onderwijs, een eigen mening, een eigen geloof in de wereld én in Nederland? 

kinderrechten logo 550 resized

 

Wat kunnen wij doen op dit gebied? Eén van de basisscholen runt zelf een wereldwinkel: eerlijke handel leidt tot minder armoede, minder kinderarbeid en meer ontwikkelingskansen voor kinderen. Deze school heeft daardoor dan ook rechtstreeks te maken met de rechten van kinderen en hun ouders.

 

Tijdens de mensenrechtenlessen is er door de leerlingen geschreven voor Write for Rights. Ze hebben in totaal 100 kaarten en brieven geschreven voor jongeren die in moeilijke situaties verkeren.

 

Eén van de leerlingen is ook maatschappelijke stagiaire en zij heeft een verslag gemaakt van de les.

Het verslag leest je hier

  • Dialoog

Het lijkt zo vanzelfsprekend: discrimineren doe je niet. We mogen zeggen wat we vinden. We mogen de godsdienst belijden die we zelf willen. En iedereen heeft recht op privacy. In Nederland hebben we onze zaken goed op orde. Mensenrechtenschendingen gebeuren vooral ver weg. Althans, zo lijkt het, want bij nadere beschouwing blijken mensenrechten ook dichtbij en in onze eigen regio onder druk te staan. De komende tijd willen we in het land in gesprek gaan over mensenrechten.Amnesty heeft een speciaal opgeleide procesbegeleider voor de mensenrechtendialoog, die je kan vragen om de dialoog te begeleiden. Aan deze beleiding zijn geen kosten verbonden. Ook kan je zelf een pakket bestellen via de landelijke website om een eigen dialoog te begeleiden. 

 

Dialoog

 
Ga met elkaar het gesprek aan

Wat vinden Nederlanders eigenlijk van mensenrechten? Niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land. Hoe belangrijk vind jij jouw privacy? En realiseer je je dat je zelf ook soms discrimineert?Om hier samen achter te komen is Amnesty de Mensenrechtendialoog gestart. Aan de hand van een prikkelende vraag gaan deelnemers op zoek naar het belang van de mensenrechten als het gaat om privacy en veiligheid, migranten en vluchtelingen en racisme en discriminatie.
 

Doe mee! 

Amnesty nodigt mensen in Nederland uit om zelf een mensenrechtendialoog te organiseren. Jij regelt de locatie en de deelnemers, wij zorgen voor de materialen en een gespreksleider.

Zo zorgen we er samen voor dat we de discussie over mensenrechten in Nederland op gang houden.

Aan de hand van een prikkelende vraag onderzoek je met vrienden, bekenden of collega’s verschillende meningen over mensenrechten in Nederland. Dat kan al met een groepje van vijf mensen zijn, maar je kunt het ook grootser aanpakken. Amnesty zorgt voor een gespreksleider, jij voor een locatie en de mensen. De gespreksleider komt gratis langs. Wij nemen contact met je op over de datum. Vraag een gespreksleider altijd minstens een maand voor je dialoog aan. Met elkaar in dialoog gaan is makkelijk, leuk en levert frisse, nieuwe inzichten op over dagelijkse, actuele onderwerpen. Doe de dialoog en ontdek hoe belangrijk mensenrechten zijn, ook voor jou.

De onderwerpen zijn:

Veiligheid en mensenrechten : Is de samenleving veiliger door vergaande maatregelen tegen terrorisme? Mag de overheid het recht op privacy van burgers inperken

Discriminatie en Racisme : Discrimineren we allemaal? Is een wereld zonder racisme mogelijk?

Vluchtelingen en migranten : Is het onze plicht om vluchtelingen op te vangen in Nederland? Zijn migranten een bedreiging voor de Nederlandse cultuur?

Voor meer informatie kijk op de landelijke site of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

  • Maatschappelijke stages

infomarktDe maatschappelijke stage bij Amnesty International geeft je de mogelijkheid om je actief in te zetten voor Mensenrechten over de hele wereld. Tijdens deze maatschappelijke stage krijg je een kijkje in de keuken van Amnesty International. Je helpt actief mee aan onze acties en uiteraard krijg je ook te horen wat deze actief opleveren. Je bent verbonden met een wereldwijd netwerk, dat op een vreedzame manier actie voert, doormiddel van de kracht van de pen en het gesproken woord.

   

 

Vacature 2022

 

Diverse activiteiten 

 

Als je je aanmeldt als vrijwilliger bij Amnesty Schagen, krijg je een kijkje achter de schermen bij deze mensenrechtenorganisatie. Je loopt het hele schooljaar mee met de groep en helpt bij de activiteiten. De activiteiten die de groep organiseert, zijn onder andere:

  • Internationale Vrouwendag op 8 maart in Scagon de Luxe. Helpen inrichten eind van de middag en de avond meemaken.
  • Opening Tentoonstelling Vrijheid en Mensenrechten op 6 maart in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Verkoop aan de kraam en handtekeningen vragen onder een actie.
  • De landelijke collecte week in maart. Collecteren samen met een volwassene in de plaats waar je woont en/of een digitale collectebus aanmaken en via sociale media en mail collecteren bij vrienden, familie en bekenden.Eventueel een straatcollecte, afhankelijk van het aantal stagiaires.
  • Dialogen: in gesprek met anderen over mensenrechten. Bijvoorbeeld over onderwerpen als discriminatie, veiligheid, vluchtelingen. Of dit zelf organiseren met steun van de werkgroep met je eigen vriendengroep.
  • De maandelijkse schrijfactie. In april schrijven we brieven en kaarten en versturen die naar autoriteiten en naar mensen die ten onrechte gevangen zitten.

Na afloop van de stage heb je veel geleerd over mensenrechten,over Amnesty's werkwijze en over jezelf! 

 

Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Amnesty vlag algemeen

De dialoog

Wil jij in gesprek met anderen over mensenrechten? Wat versta je onder discriminatie? Wat vind je ervan dat mensen op sociale media elkaar zo vaak beledigen? Wat vind je ervan dat donkere mensen vaker worden aangehouden door de politie en dat het moeilijker is om een stageplek te vinden als je een niet-Nederlandse naam hebt? Vind je dat vluchtelingen in Nederland welkom moeten zijn? Wat vind je ervan dat een homostel hand in hand over straat loopt?

 

Als je geïnteresseerd bent in een open gesprek hierover, waarbij het belangrijk is om te luisteren naar elkaar en te begrijpen wat een ander vindt, dan is meedoen met een dialoog iets voor jou! En misschien wil je na afloop wel zelf een dialoog organiseren met anderen die net als jij stage lopen.

Amnesty heeft materialen die je kunt gebruiken bij een dialoog en natuurlijk krijg je begeleiding van de Amnesty werkgroep.

 

Kies voor een leuke, uitdagende stage waarbij je aan het werk gaat met mensenrechten!

 

Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Terugblik 2018 / 2019

dialoog 2019 3

In het schooljaar 2018 / 2019 waren 8 stagiaires actief. Zij hebben meegedaan aan veel activiteiten. In februari hebben ze, onder leiding van Marion Riteco, een dialoog gehouden over discriminatie. Door de dialoog worden de stagiaires en andere deelnemers zich bewust van hoe ze zelf omgaan met het onderwerp discriminatie. Inspirerend en soms confronterend. Op 8 maart waren de vrouwelijke stagiaires aanwezig bij de viering van Internationale Vrouwendag en hebben ze handtekeningen opgehaald voor de Saudische vrouwen die zich hadden verzet tegen het rijverbod en nog steeds gevangen zijn. Een aantal stagiaires heeft, samen met een volwassene, gecollecteerd.  

                                                                                                                         

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 29 mei 2022.