Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

Twee Amnesty gastdocenten/gesprekleiders beschikbaar!

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd gemaakt zijn, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten voor henzelf belangrijk zijn. Er zijn ook speciale kinderrechten. Daarom is het van belang dat er mensenrechten lessen op scholen worden gegeven.

Amnesty International heeft verschillende les- en actiematerialen voor het onderwijs ter beschikking. Iets meer dan 500 gastdocenten gaan met deze materialen aan de slag om gastlessen te verzorgen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Zij geven jaarlijks les aan meer dan 70.000 leerlingen. Amnesty Schagen-Hollands Kroon heeft momenteel twee gastdocenten beschikbaar voor onze regio.

Mensenrechtenles_in_de_klas.jpg

Hoe zien de lessen eruit?

Een gastdocent gaat op een zeer open en onbevangen manier het gesprek met de leerlingen aan. Doordat ze enorm betrokken worden bij het gesprek, worden ze ook uitgedaagd om zelf actief na te denken en mee te doen aan de les.

Door vragen als “Wat zijn jouw rechten? Waar droom je van voor jouw toekomst? Wat wil je later zijn? En hoe is dat voor andere kinderen en jongeren op deze wereld? Hoe ziet hun leven eruit?” te stellen, worden de leerlingen op een ongedwongen manier gemotiveerd actief na te denken over het onderwerp kinder- en mensenrechten. Dit zorgt voor mooie gesprekken, bijzondere inzichten en een besef bij de leerlingen dat ze zich in een bevoorrechte positie bevinden.

Een gastles kan aansluiten bij een thema dat op school aan de orde komt.

Amnesty heeft aansprekend materiaal ontwikkeld, voor primair onderwijs secundair onderwijs en het MBO, dit vindt je op: www.amnestyopschool.nl 

Een voorbeeld van een gastles is 'Kinderen op de vlucht', waarin kinderen aan de hand van een filmpje van 3 Syrische kinderen kennis opdoen over vluchtelingen (wat is een vluchteling, een asielzoeker, een migrant?), meedoen in een gesprek, feiten onderscheiden van meningen en zich inleven in het leven van anderen.

20 november - Dag van de rechten van het kind.

Op 1 december kwamen zeven jongeren van Young Seven bij elkaar om onder leiding van Mariette Verdaasdonk, gastdocent van Amensty Schagen-Hollands Kroon, met elkaar in gesprek te gaan over kinderrechten. Het was een levendig gesprek. Meer over deze bijeenkomst lees je hier.

kinderrechten logo 550 resized

20 november - Dag van de rechten van het kind.

Op 1 december kwamen zeven jongeren van Young Seven bij elkaar om onder leiding van Mariette Verdaasdonk, gastdocent van Amensty Schagen-Hollands Kroon, met elkaar in gesprek te gaan over kinderrechten. Het was een levendig gesprek. Meer over deze bijeenkomst lees je hier.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

De maatschappelijke stage
Infomarkt3De maatschappelijke stage bij Amnesty International geeft je de mogelijkheid om je actief in te zetten voor Mensenrechten over de hele wereld. Je helpt actief mee aan onze acties en uiteraard krijg je ook te horen wat deze acties opleveren. 
Als je je aanmeldt als stagiair bij Amnesty Schagen - Hollands Kroon, krijg je een kijkje achter de schermen bij deze mensenrechtenorganisatie. Je loopt het hele schooljaar mee met de groep en helpt bij de activiteiten.
 

Vacature 2024

Wil jij je actief inzetten voor de mensenrechten? Wij kunnen je hulp goed gebruiken!
Bijvoorbeeld:
    • Internationale Vrouwendag op 8 maart in Scagon de Luxe. Helpen inrichten eind van de middag en de filmavond meemaken en helpen.
    • De landelijke collecte week 10 tot en met 16 maart 2024. Collecteren samen met een volwassene in de plaats waar je woont en/of een digitale collectebus aanmaken en via sociale media en mail collecteren bij vrienden, familie en bekenden.
    • Eventueel meedoen aan straat collecte.
    • En nog veel andere activiteiten.

Na afloop van de stage heb je veel geleerd over mensenrechten,over Amnesty's werkwijze en over jezelf. Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

_______________________________________________________________________________

De dialoog
Wil jij in gesprek met anderen over mensenrechten? Wat versta je onder discriminatie? Wat vind je ervan dat mensen op sociale media elkaar zo vaak beledigen? Wat vind je ervan dat donkere mensen vaker worden aangehouden door de politie en dat het moeilijker is om een stageplek te vinden als je een niet-Nederlandse naam hebt? Vind je dat vluchtelingen in Nederland welkom moeten zijn? Wat vind je ervan dat een homostel hand in hand over straat loopt?

Als je geïnteresseerd bent in een open gesprek hierover, waarbij het belangrijk is om te luisteren naar elkaar en te begrijpen wat een ander vindt, dan is meedoen met een dialoog iets voor jou! Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.       

dialoog 2019 3