Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

Educatie BO, VO en MBO 


Infomarkt3
Wil je ook een Amnesty gastdocent en/of gespreksleider voor een dialoog op jouw school? 
Neem contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Mensenrechtenlessen
Mensenrechtenlessen op scholen zijn volgens Amnesty een belangrijk wapen tegen schendingen van mensenrechten. Het is belangrijk dat jongeren leren wat mensenrechten zijn, welke afspraken hierover wereldwijd zijn gemaakt, wat er van die afspraken terecht komt en waarom die mensenrechten voor henzelf belangrijk zijn. De gastdocenten van Amnesty verzorgen de mensenrechtenlessen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Amnesty Schagen-Hollands Kroon heeft twee gastdocenten beschikbaar voor onze regio.

De maatschappelijke stage
De maatschappelijke stage bij Amnesty International geeft je de mogelijkheid om je actief in te zetten voor Mensenrechten over de hele wereld. Je helpt actief mee aan onze acties en uiteraard krijg je ook te horen wat deze acties opleveren. Je bent verbonden met een wereldwijd netwerk, dat op een vreedzame manier actie voert, doormiddel van de kracht van de pen en het gesproken woord.

Vacature 2022

Als je je aanmeldt als vrijwilliger bij Amnesty Schagen, krijg je een kijkje achter de schermen bij deze mensenrechtenorganisatie. Je loopt het hele schooljaar mee met de groep en helpt bij de activiteiten.
De activiteiten die de groep organiseert, zijn onder andere: 

  • Op en rond 20 november ‘De Dag van de Rechten van het Kind’ helpen bij de activiteiten, die georganiseerd worden. O.a. op de filmavond, 21 november.
  • De wereldwijde schrijfactie “Write for Rights” op en rond 10 december.
  • Brieven (over-)schrijven en kaarten versturen naar autoriteiten en naar mensen die ten onrechte gevangen zitten of het moeilijk hebben. Dit vindt plaats op meerdere plekken in de kop van Noord Holland.
  • Internationale Vrouwendag op 8 maart in Scagon de Luxe. Helpen inrichten eind van de middag en de filmavond meemaken en helpen.
  • De landelijke collecte week 12-18 maart 2023. Collecteren samen met een volwassene in de plaats waar je woont en/of een digitale collectebus aanmaken en via sociale media en mail collecteren bij vrienden, familie en bekenden.
  • Eventueel meedoen aan straat collecte.
  • 4 mei: helpen kransen maken in het Makado voor de dodenherdenking. Herdenkingsbijeenkomst en kranslegging meemaken.
  • En nog veel andere activiteiten.

Na afloop van de stage heb je veel geleerd over mensenrechten,over Amnesty's werkwijze en over jezelf. Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Amnesty vlag algemeen

De dialoog
Wil jij in gesprek met anderen over mensenrechten? Wat versta je onder discriminatie? Wat vind je ervan dat mensen op sociale media elkaar zo vaak beledigen? Wat vind je ervan dat donkere mensen vaker worden aangehouden door de politie en dat het moeilijker is om een stageplek te vinden als je een niet-Nederlandse naam hebt? Vind je dat vluchtelingen in Nederland welkom moeten zijn? Wat vind je ervan dat een homostel hand in hand over straat loopt?

 Als je geïnteresseerd bent in een open gesprek hierover, waarbij het belangrijk is om te luisteren naar elkaar en te begrijpen wat een ander vindt, dan is meedoen met een dialoog iets voor jou! En misschien wil je na afloop wel zelf een dialoog organiseren met anderen die net als jij stage lopen. Amnesty heeft materialen die je kunt gebruiken bij een dialoog en natuurlijk krijg je begeleiding van de Amnesty werkgroep. Kies voor een leuke, uitdagende stage waarbij je aan het werk gaat met mensenrechten!  Ben je geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.       

dialoog 2019 3