Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

 Brieven maart en april

 

  • Burundi: laat journalist Floriane Irangabiye vrij!                                                                                   

maart burundi

Op 2 januari 2023 veroordeelde een Burundese rechter journalist Floriane Irangabiye tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze wordt gestraft omdat ze zich in een radio-uitzending kritisch uitliet over de regering. Irangabiye woont al meer dan tien jaar in buurland Rwanda. Ze was in augustus 2022 in Burundi op bezoek bij haar familie toen ze werd opgepakt. Ze noemde tijdens een online radio-uitzending de Burundese overheid ‘wreed’ en ze zei dat burgers zich niet uitspreken uit angst om vermoord te worden. Dit audiofragment werd als bewijsmateriaal tegen haar gebruikt in de rechtszaal. Irangabiye opsluiten is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Burundi.’ Stuur de brief naar de minister van justitie van Burundi. Voorbeeld van de brief vind je hier.

  •   Swaziland: pro-democratie activist vermoord!                              

maart swazilandMensenrechtenadvocaat en pro-democratie activist Thulani Maseko uit Swaziland werd op 21 januari door het raam van zijn huis beschoten. Drie kogels raakten hem. Hij overleed voor de ogen van zijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid was de aanval een vergelding voor zijn felle kritiek op de monarchie. Maseko was de voorzitter van een groep samenwerkende politieke partijen en organisaties die democratie eisen in Swaziland (in 2018 omgedoopt tot Eswatini). De organisatie is een doorn in het oog van koning Mswati die al sinds 1986 aan de macht is. De koning melde een dag voor Maseko’s dood in een toespraak dat hij zou afrekenen met mensen die oproepen tot politieke hervormingen. Stuur de brief naar de minister van Justitie van Swaziland. Voorbeeld van de brief vind je hier. 

  Groet

 Guatemal: Laat Virginia Laparra vrij!      

groet maartIn Guatemala werd Jurist Virginia Laparra op 16 december 2022 veroordeeld tot 4 jaar celstraf voor ‘machtsmisbruik’, alleen omdat zij zich bezighoudt met het tegengaan van corruptiezaken. Ze zat 5 maanden lang, 23 uur per dag, opgesloten in een kleine cel zonder ramen. Bovendien zat het proces tegen Laparra vol onregelmatigheden en er was geen enkel bewijs. Ze is hoogstwaarschijnlijk alleen aangeklaagd om haar de mond te snoeren. Stuur een kaart, zodat Virginia weet dat jij haar steunt. Lees hier meer over hoe je de kaart kunt versturen.

 Goed nieuws  

  Yasaman Aryani en haar moeder vrijgelaten in Iran (15-02-2023). 

Goed nieuw Yasaman

Aryani deelde samen met haar moeder op Internationale Vrouwendag 2019 witte bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droeg daarbij geen hoofddoek. Een video van haar actie ging viraal. Niet veel later werd ze gearresteerd.
Op 31 juli 2019 kreeg Yasaman Ayrani te horen dat ze veroordeeld was tot 16 jaar cel, waarvan ze ten minste 10 jaar moet uitzitten. Haar moeder kreeg dezelfde straf. In 2020 bracht het gerechtshof van Teheran de straf terug tot 9 jaar en 7 maanden. Daarvan moesten ze 5,5 jaar uitzitten. Nu zijn ze vervroegd vrijgelaten. Tijdens de dagen dat ik in de gevangenis zat, schreeuwden mijn broeders en zusters om vrijheid. Terwijl zij kogels en knuppels trotseerden en hun levens opofferden voor vrijheid, voelde ik meer dan ooit mijn gevangenschap achter de tralies. Maar vandaag zeg ik het luid, ik zeg het ieder moment, ik zeg het onder marteling, de dood of vrijheid: #WomenLifeFreedom’, liet Ayrani na haar vrijlating op Instagram weten.