Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

 Brieven mei en juni

 

  • Saudi-Arabië: laat Salma al-Shehab onmiddellijk vrij

brief meiNadat de Saudische student en moeder Salma al-Shehab Twitterberichten over vrouwenrechten deelde, werd ze op 1 januari 2021 gearresteerd. Ze zat maar liefst 285 dagen in eenzame opsluiting en werd verhoord zonder advocaat. Nu is ze veroordeeld tot 27 jaar cel plus een reisverbod van nog eens 27 jaar als ze weer vrijkomt. Uit protest is ze sinds 23 maart 2023 in hongerstaking. Al-Shehab kreeg de absurd lange straf nadat ze veroordeeld werd voor terrorisme. Met haar Tweets zou Al-Shehab ‘de openbare orde verstoren en de samenleving ontwrichten’. In Saudi-Arabië zitten tientallen vreedzame activisten, journalisten en dichters vast na valse aanklachten van ‘terrorisme’ vanwege het delen van hun mening op sociale media.Stuur de brief naar de minister van justitie van Saudi Arabie. Voorbeeld van de brief vind je hier.

  •   Tadzjikistan: Laat politiek activist Abdullohi Shamsiddin vrij!                             

brief mei tadjOp 18 januari 2023 zette Duitsland Abdullohi Shamsiddin op het vliegtuig terug naar Tadzjikistan nadat zijn asiel werd afgewezen. De nationale veiligheidsdienst arresteerde hem meteen bij aankomst vanwege banden met een in Tadzjikistan verboden oppositiepartij. Op 29 maart werd hij veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hij kreeg 7 jaar celstraf. Het is nog steeds niet bekend waar Shamsiddin wordt vastgehouden. Hij loopt groot risico op marteling. Abdullohi Shamsiddins vader is een prominent lid van een oppositiepartij die in 2015 door de Tadzjikistaanse autoriteiten als terroristische organisatie werd bestempeld. Sindsdien zijn veel leden en leiders van de partij na oneerlijke rechtszaken vastgezet. Ook Shamsiddin vreesde vervolging en vroeg in Duitsland, waar zijn vader woonde, asiel aan. Stuur de brief naar de  President van Tadzjikistan Emomali Rahmon. Voorbeeld van de brief vind je hier. 

  Groet

 NIigeria: Mubarak Balauatemal.

De prominente Nigeriaanse humanist Mubarak Bala heeft op 5 april een celstraf van 24 jaar opgelegd gekregen wegens godslastering, omdat hij zich uitsprak over zijn levensbeschouwing. Een rechter oordeelde op 21 December 2020 dat Bala vrijgelaten moest worden. Maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit. Hij heeft geen toegang tot zijn familie en medische zorg. Stuur een kaart, zodat Mubarak weet dat jij hem steunt. Lees hier meer over hoe je de kaart kunt versturen.

 Goed nieuws  

  Jemen: vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten. 

Op 16 april 2023 hebben de Huthi-autoriteiten, een gewapende groepering die heerst over een deel van Jemen, vier ter dood veroordeelde journalisten vrijgelaten. Dit gebeurde als onderdeel van een gevangenenruil tussen de Huthi’s en de internationaal erkende regering van Jemen. Akram al-Walidi, Abdelkhaleq Amran, Hareth Hamid en Tawfiq al-Mansouri werden in juni 2015 gearresteerd in Sanaa, de Jemenitische hoofdstad. Ze werden zonder aanklacht vastgehouden tot december 2018, toen ze werden beschuldigd van een reeks misdrijven, waaronder ‘spionage voor Saudi-Arabië’, waarop de doodstraf staat. Ook werden ze verdacht van ‘het uitzenden van geruchten, nepnieuws en verklaringen ter ondersteuning van vijand Saudi-Arabië en zijn bondgenoten tegen de Republiek Jemen.’ In april 2020 werden de journalisten door het gespecialiseerde strafhof in Sanaa ter dood veroordeeld na een uiterst oneerlijk proces. Hun advocaten mochten bij de eerste zitting aanwezig zijn, maar bij daaropvolgende zittingen niet meer. Tijdens hun ruim 7 jaar durende detentie werden ze het slachtoffer van een groot aantal mensenrechtenschendingen, waaronder ontzegging van medische zorg, eenzame opsluiting en foltering. In 2022 voerde Amnesty actie voor de vier Jemenitische journalisten.