Brieven mei en juni

 

  • Nigeria: absurd lange straf voor humanist!                                                          

NigeriaDe prominente Nigeriaanse humanist Mubarak Bala heeft op 5 april 2022 een celstraf van maar liefst 24 jaar opgelegd gekregen. Hij zat sinds april 2020 vast op beschuldiging van godslastering omdat hij een bericht op Facebook plaatste. Daarin sprak hij zich uit over zijn levensbeschouwing. Een rechter oordeelde in december 2020 dat Bala vrijgelaten moest worden, maar de autoriteiten in het noorden van Nigeria weigerden dit. Inmiddels zit Mubarak Bala al ruim 2 jaar vast zonder toegang tot zijn familie en goede medische zorg voor zijn hoge bloedruk. Hij heeft zijn advocaat slechts één keer mogen zien. Mogelijk wordt hij mishandeld.U kunt de brief sturen naar het kantoor van de procureur-generaal en de minister van Justitie van Nigeria. Voorbeeld van de brief vind u hier.

  • Qatar: advocaten vast voor deelname protest.                                    

Op 10 augustus 2021 werd advocaat Hazza al-Marri uit Qatar gearresteerd omdat hij meedeed aan een protest tegen een nieuwe discriminerende verkiezingswet die de Al-Murra-stam uitsluit. Ook zijn broer en advocaat Rached al-Marri werd gearresteerd omdat hij Hazza al-Marri wilde vertegenwoordigen. Mogelijk worden beide broers gemarteld omdat ze weigeren een belofte te ondertekenen waarin ze stoppen met het bekritiseren van de nieuwe wet. De mensen van de Al Murra-stam (een van de grootste stammen in het oosten van Saoedi-Arabië en Qatar) hebben al lange tijd te maken met ernstige discriminatie. Zo hebben ze geen toegang tot onderwijs, werk en gezondheidzorg. U kunt de brief sturen naar de minister president en de minister van Binnenlands Zaken van Quatar. Voorbeeld van de brief vind u hier 

 

 Groet

 

Filipijnen, Leila de Lima

 

Filipijnen LimaSenator Leila de Lima uit de Filipijnen is fel tegen president Duterte’s bloedige ‘oorlog tegen drugs’. Nu zit ze sinds februari 2017 vast voor valse aanklachten, die alleen zijn bedoeld om haar het zwijgen op te leggen. Dat is niet gelukt. Zij zegt zelf:“Ik ben door mijn gevangenschap nog standvastiger en ijveriger geworden in de strijd. Zelfs al hebben ze mij gevangen gezet, ze hebben mijn positie nooit gevangengenomen en ze
zullen het feit dat ik onschuldig ben ook nooit gevangen nemen.” Ze vraagt elke dag vanuit 
de gevangenis aandacht voor de mensenrechtenschendingen in haar land.Leila de Lima zou drugsgeld hebben aangenomen voor haar verkiezingscampagne en als minister drugs hebben toegelaten in de gevangenis. Dat zijn valse beschuldigingen. Ze kan levenslang krijgen.Stuur een kaart, zodat Leila weet dat jij haar steunt.

Lees hier over hoe je de kaart kan schrijven en versturen. 

 

 Goed nieuws  

  • Egyptische journalist Mohamed Salah vrijgelaten!        

egypteOp 24 april 2022 is de Egyptische journalist Mohamed Salah vrijgelaten. De vrijlating is het resultaat van petities en brieven van Amnesty activisten gericht aan de Egyptische autoriteiten om de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Mohamed Salah te eisen.

 

De journalist Mohamed Salah werd in november 2019 opgepakt in een café in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij werd niet aangeklaagd. In juli 2020 oordeelde een rechtbank dat hij moest worden vrijgelaten omdat hij niet schuldig was aan ‘aansluiting bij een terroristische groepering’ en ‘het verspreiden van nepnieuws’ over demonstraties tegen de regering in maart 2019. Maar Salah werd niet vrijgelaten. Een paar maanden later werd er nog een onderzoek naar hem gestart, wederom naar ongefundeerde aanklachten van terrorisme. Hij bracht 29 maanden door in een Egyptische gevangenis omdat hij gebruikmaakte van zijn mensenrechten. Salah heeft geen rechtszaak gehad en is nooit officieel aangeklaagd.

 

Na zijn vrijlating stuurde Salah dit bericht naar alle leden en activisten van Amnesty International:

‘Ik schrijf jullie dit als een vrij man, nadat ik 2 jaar en 5 maanden in de gevangenis heb doorgebracht. Tijdens deze periode hebben jullie mij op alle mogelijke manieren gesteund. Niet alleen mij, maar ook anderen die gevangenzaten vanwege hun mening. Ik bedank jullie allemaal voor jullie continue steun en de spoedacties voor mijn vrijheid. Jullie waren een stem voor ons die in de gevangenis zaten. Ik nodig jullie uit om jullie eerbiedwaardige en eerlijke werk voor de vrijheid van elk mens voort te zetten, vooral voor gewetensgevangenen.’

 

Amnesty International blijft actievoeren voor de vrijlating van journalisten en anderen die onterecht gevangen worden gehouden in Egypte, alleen maar omdat ze gebruikmaken van hun mensenrechten.

 

 

 

Zoeken

  • Laatste wijziging: 29 mei 2022.