Amnesty
Groep Schagen en Hollands Kroon

 

Colometa gespeeld door Rosmarie Blaauboer

20:00 uur 21:55 uur (inclusief korte pauze)

Na afloop gelegenheid voor drankje en hapje

‘Colometa’ : Aanklacht tegen de oorlog en ode aan het leven. Benefiet de opbrengst komt ten goede komt aan de moeders en kinderen van het door oorlog getroffen Oekraïne.

In samenwerking met het jubilerende Amnesty Schagen-Hollands Kroon(40 jaar) wordt deze benefietvoorstelling georganiseerd.

’Colometa’ is een aangrijpende, ontroerende toneelmonoloog gebaseerd op de roman ‘La Plaça del Diamant’ van Mercè Rodoreda, vertaling Elly Bovée. “De mooiste roman, uitgegeven in Spanje na de burgeroorlog”, meent Gabriel García Márquez, schrijver, mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar. Tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog tekent ’Colometa’ het levensverhaal van Natalia. Zij is een eenvoudige vrouw in Barcelona, met de koosnaam Colometa (Duifje). Het verhaal laat zien hoe zij de tand des tijds doorstaat, hoe zij verandert van een naïef, verliefd meisje en zich ontwikkelt tot de vrouw die zij is als zij ons haar verhaal vertelt. Hoewel er geen directe beschrijving van de gruwelijkheden van die oorlog doorklinkt, is wel de immense impact duidelijk die een oorlog op een individu kan hebben. ‘Colometa’ is een persoonlijk verhaal met herkenbare emoties als angst, verdriet, twijfel en wanhoop maar ook een ode aan de schoonheid van het leven en de kracht van de liefde.

Enkele reacties van bezoekers over ’Colometa’:
“Door de taal en door het spel kwamen we getroost uit de voorstelling.”
“Ik heb 100 minuten op het puntje van mijn stoel gezeten.”

Meer informatie over de monoloog:https://www.rosmarie.nl/colometa/

Rosmarie studeerde af aan de toneelschool in Arnhem. Zij speelde o.a. bij de Haagse Comedie, het Nationaal Toneel, in kleine zaal producties, kindervoorstellingen, speelfilms, tv drama en series.
http://www.rosmarie.nl